A legenda nagyot futott Bostonban

 

Így ünnepelte 40 évvel ezelőtti győzelmét Joan Benoit Samuelson.

Pontosan négy évtizeddel ezelőtt Joan Benoit Samuelson élete első bostoni maratonján 2:35:15-ös idővel megnyerte a versenyt, és nem mellesleg akkori amerikai rekordot futott. A legendás futónő múlt vasárnap is rajthoz állt a világ egyik leghíresebb 42 kilométeres megmérettetésén, a célja pedig az volt, hogy a 40 évvel ezelőtti idejéhez képest plusz 40 percen belül maradjon.

A 61 esztendős Joan maximálisan teljesítette a tervet, hiszen bőven a saját maga által kitűzött 3:15:15-ös időn belül maradt: 3:04:00-ával ért célba a Boston Marathonon április 15-én.

– Az ember persze mindig gyorsabb akar lenni, de nem panaszkodom. Talán kicsit túl nagy tempót diktáltam az elején, türelemre kellett intenem magam. Ráadásul ilyenkor a lakóhelyemen, Maine államban még hűvös, havas, jeges az idő, nekem szokatlan volt a párás, napos bostoni időjárás – nyilatkozta az 1984-es Los Angeles-i olimpia maratoni győztese (egyben az ötkarikás játékok történetének első női maratoni bajnoka) a Boston Globe-nak a versen után. – De nagyon boldog vagyok, hogy elértem a célomat, és felvillanyozó érzés volt itt futni 40 év után.

Az eredmény egyértelműen bizonyítja, hogy Joan Benoit Samuelson a mai napig nagyon komolyan és hatékonyan edz. Habár a futást az utóbbi időben egy kicsit háttérbe szorította nála a terepsífutás:

– Az elmúlt télen több kilométert tettem a lábamba sífutással mint mérföldet sima futással – árulta el. – És van még néhány hegycsúcs, amit nagyon szeretnék meghódítani a családom és a barátaim társaságában.

https://futasrolnoknek.hu/futas/a-legenda-nagyot-futott-bostonban-1375?fbclid=IwAR0Cbr0-ZUrnGX6L_M4Ds7vRs5kbk3iH1p0vOHPWwt9svqs8YWUpugt4wjo