Egri Futó és Triatlon Klub

Ön most az Egri Futó és Triatlon Klub megújított honlapját olvassa. A honlap egyelõre a teljesség igénye nélkül mutatja be a klub elmúlt 28 évét, a kezdetektõl napjainkig. Bemutatjuk alapító tagjainkat, az aktív versenyzõinket, az elért eredményeinket, az általunk rendezett számtalan versenyt. Szeretne segíteni egy még szebb, jobb honlap elkészítésében? Az elérhetőségünk lentebb olvasható. Köszönjük!

Elérhetőségek

Név:                      Egri Futó és Triatlon Klub

Rövid név:           EFTK

Székhely és

levelezési cím:    3300 Eger, Hajdúhegy u. 16

e-mail:                  egritriatlonklub@gmail.com

Cégbejegyzés
száma:                   Pk.60.233/1992/8.

Adószám:            19137315-1-10

Bankszámla:       11739009-20124441-00000000 OTP Bank

   Vezetőség

 

   Elnök:               Pelbárt Zoltán

Futó szakág: Kormos Kitti
Kun Mátyás
Triatlon szakág: Lajszner Lajos
Katona Zsolt

1992.,1993.,1994.,… Egri Triatlon Klub …,2012.,2013.,2014., 2015.,2016.,2017.,2018.,2019.,2020.,

2022., …Egri Futó és Triatlon Klub…, 2023

Az Egri Triatlon Klub tíz lelkes sportolóval – több mint 30 évvel ezelőtt – 1992. novemberében alakult meg. Az alapítók közül még ma is többen versenyeznek aktívan vagy veszik ki részüket a versenyszervezésben. Néhány éven belül már az ötven főt is meghaladta a versenyzőink száma. Akkoriban a sportág népszerűsége hihetetlen nagy volt. Egy-egy hétvégi versenyen szerte az országban néhol több száz, esetenként a kétezer főt is meghaladó volt az induló amatőr sportolók száma. Magyarországon a kilencvenes évek elején 27 000 fő igazolt versenyzője volt a sportágnak. A triatlon sportág sajátos népszerűségét az a körülmény adta, hogy számos korcsoportban az amatőr versenyzők együtt versenyezhettek a legjobbakkal. Egész családok indultak el a nyári hétvégeken egy-egy triatlonos fesztiválra. Az unokáktól a nagypapáig mindenki választhatott kondíciójának vagy életkorának megfelelő teljesíthető távot. Sok fiatal kezdett el akkoriban triatlonozni. Egyesületünk sokáig Heves Megye egyetlen szakegyesülete volt, amely 2021 óta az Egri Futó és Triatlon Klub néven érhető el.

Verseny- és tömegsport.

A klub tagjai folyamatosan értek és érnek el triatlonban, duatlonban, terepfutásban, atlétikában, úszásban, különböző extrém sportokban értékes helyezéseket a különböző ranglista vagy országos versenyeken, de újabban több nemzetközi vonatkozású dobogós eredményt is sikerült begyűjtenünk.

A Klub tagjainak eredménylistája megállja a helyét a hasonló adottságokkal rendelkező egyesületeket tekintve.

Erős futó- és triatlonos váltót tudtunk kiállítani, hiszen az igen előkelő 4. helyen végeztünk a 18. Bécs – Pozsony – Budapest nemzetközi futóversenyen, a Fadd-dombori triatlon váltóverseny dobogóján is többször álltunk már, de a 3. legjobb magyar csapatként 6. helyen végeztünk a budapesti IM 70.3 nemzetközi triatlonos mezőnyben. 2 sportolónk rendszeres résztvevője a Dolomitten Man négytagú váltójának. 4-5 sportolónk rendszeres résztvevője az IronMan versenyeknek, egyikük közülük 2022-ben már nagyon közel került a figyelemre méltó 9 óra 15 perces időhöz.  Az embert próbáló triatlon sport sokoldalú versenyzőket nevel és követel. Ennek alapján klubunk több versenyzője is eredményesen szerepelt már úszóversenyeken illetve országos kerékpáros rendezvényeken, futóversenyeken.

Feltétlenül meg kell említeni azt is, hogy a dobogós helyeket elért versenyzőink mellett sokan indulnak úgy egy-egy versenyen, ahol nem csak az eredmény a fontos, hanem a részvétel is. Céljuk főleg a rendszeres mozgás mellett az egészségük megóvása. Jelenlétük a klub életében ugyanolyan fontos, mintha bajnokságot is nyernének! Klubunk nyitva áll mindenki előtt, aki igényli a sportot, szereti a természetet, egy dinamikus közösség tagja akar lenni. Egyesületünk heti rendszerességgel tart közzösségi futó edzéseket, amin bárki ingyen részt vehet.

Versenyrendezés

Az Ostorosi tónál, majd 2011-től kezdődően a Felsőtárkányi Szikla-forrás tó egyedülálló természeti adottságait kihasználva megalakulásunktól kezdve minden évben – 2017-ig – megrendeztük a hagyományos tereptriatlon versenyünket. A Magyar Triatlon Szövetség már 8 alkalommal bízott meg bennünket a Magyar Bajnokság lebonyolításával. A klubunk által megszakítás nélkül rendezett tereptriatlon versenynek van Magyarországon, de valószínűleg a világon is a legrégebbi hagyománya. Az egyedülálló helyszíni adottságok kiváló lehetőséget biztosítanak mind a rendezőknek, mind a versenyzőknek. Versenyünk a kezdetektől stabil állomása az országos tereptriatlon (X2S – Cross to Save) sorozatnak. Az évek alatt kitapasztalt távok arányai (500m úszás, 18-20 km terepkerékpározás, 6-7 km terepfutás ) teljesíthető kihívást jelentett minden korosztálynak, de a kevésbé edzettek is jöttek versenyezni, akik váltóban mérhették össze tudásukat.

A 2008. évi versenyünkről a Bringa tv mintegy 5 perces összefoglaló filmet készített, ami heteken keresztül népszerűsítette a tereptriatlont, versenyünket augusztus, szeptember hónapokban. A film többek között az alábbi címeken érhető el: www.olimpia.hu, www.nemzetisport.hu, www.velo.hu, www.bringatv.hu, www.3x2s.hu. Augusztus hónapban a www.olimpia.hu oldal messze a legolvasottabb(!) portál volt Magyarországon. Honlapunkon megtalálhatóak az utóbbi évek versenyeinek film összefoglalói, valamint ezek mellett több ezer fotó is.

Versenyünk 2011-től a felsőtárkányi Szikla-forrás tónál kerül megrendezésre, ahol nagyon jó és színvonalas terepi és technikai lehetőségekre találtunk. Ezek alapján már az első év után sok pozitív és támogató visszajelzést kaptunk, hogy jól választottunk és várják a folytatást…, amire nem is kellett sokat várni, hiszen 2013-ban a tereptriatlon sportág Országos Bajnokság rendezésével is megbízta klubunkat a Triatlon Szövetség elnöksége. A verseny igazán jól sikerült, amit legjobban a versenyzői reakciókból lehet kiszűrni (részlet az interjúkból: – Ez a futópálya a legjobb! Eddig azt hittem, hogy a piliscsabait nem lehet felülmúlni, de nektek sikerült – címezte Pelbárt Zoltán főszervezőnek a 10. helyen zárt induló.(Tóth Viktor). – Olyan ősi ösztönöket tud előhozni egy ilyen terepsport, amit már teljesen elfelejtettek az emberek, amiről már azt gondolják, hogy nincs is ilyen – fejtette ki gondolatait a témát illetően … Száraz Dénes.  A honlapunkon található galériában a versenyeinkről készült több ezer kép alapján erről mindenki meggyőződhet egy kis böngészés után. A 2014. évi XXIII. versenyünkkel folytattuk a „hagyományt”. Minden versenyző megelégedésére sikerült a rendezvényünk, ahol új részvételi csúcs is született. A több mint 170 induló maradandó pozitív élményeket szerzett. Töretlen lelkesedéssel indulnak a Manófutáson a legkisebbek, egyre többen lesznek azok is, akik a természetben űzhető sportok szépsége miatt választják versenyünket, amihez a Szikla-forrás tó környéke és a Bükk tárkányi lankái tökéletes helyszínt biztosítanak. A 2015. évi versenyek bebizonyították, hogy egy sikeres versenyhez Eger és Felsőtárkány kiváló adottságokkal bír. Újra tereptriatlon OB-t rendezhettünk és egyre népszerűbb az újraindított terepfutó versenyünk is. A versenyek minden szempontból magasan megfeleltek a versenyzői, sportszakmai elvárásoknak. Ennek ékes bizonyítéka az, hogy 2016-ban újra az Egri Triatlon Klub tagjai és segítői voltak a rendezői a Tereptriatlon Országos Bajnokság futamainak. S ezzel immár 4 év alatt a harmadik legmagasabb szintű magyar bajnokságot rendeztük, ami méltó elismerése 25 éves versenyrendezési tevékenységünknek a Magyar Triatlon Szövetség Elnöksége által.

Az elmúlt években a tereptriatlon sportversenyeken nagymértékű résztvevői érdektelenség volt tapasztalható, így egyesületünk egy ideig biztosan nem vállal további tereptriatlon versenyrendezést. Helyette – a tapasztalt rendezői csapatot összetartva – egy sikeres pályázat alapján részt vállaltunk az országos Hegyifutó versenysorozat megrendezésében. A versenyzői visszajelzések alapján teljes mértékben meg voltak elégedve a rendezvényekkel, melynek során a 6, a 10 km-es tömegsport jellegű kihívást egy 22km-s kupafutam követte. 2019-ben újra az egyesületünk rendezi a hegyifutó kupasorozat egyik állomását.

A versenyeink gördülékeny és eredményes lebonyolításában segítségünkre vannak az alábbi civil egyesületek: Eged Futó Klub, Egri Spartacus SE, Tempo Sport, Nagy SE, önkormányzati létesítmény-igazgatóság és további piaci szereplők, vállalkozások, akik főleg a technikai anyagok biztosítása, hangosítás, időmérés és eredményközlés, sokszorosítás terén adnak szinte pótolhatatlan támogatást. Egyesületünk tagjai mellett általában 15-20 sportszerető civil segíti munkánkat, akik sokszor kedvet is kapnak a triatlon kipróbálásához, de szívesen úsznak, kerékpároznak, futnak velünk. Nélkülük nem tudnánk eredményes szervező munkát végezni se a dolgos hétköznapokon, se a versenyrendezés idején.

Egyesületünk a 2020-s évek pandémiás időszakában (kellő biztonsági feltételek biztosítása mellett) is meg tudta rendezni a terepfutó versenyeit, s ezzel
nagymértékben hozzájárult az elérhető és teljesíthető sportcélok megvalósításához.
Sportos csapatunk továbbra is nyitott azon sportolók számára, akik szeretnek rendszeresen mozogni és bíznak egy olyan közösség erejében ahol eredményesebbek, céltudatosabbak lehetnek, segítséget kaphatnak egyéni céljaik teljesítésében.