Hegyifutó Világbajnokság 2019 

Patagóniában, gyönyörű tavak és hegyek között kerül sor az idei hegyifutó-világbajnokságra, amelyre kilenc magyar versenyző nevezett.  

Patagónia déli részén, az argentin-chilei határ közelében (az argentin oldalon) található Villa La Angostura; a 11 ezer lakosú település környékén rendezik meg az idei hegyifutó-világbajnokságot, amelynek nevezési listájáról a magyar futók sem hiányoznak.

A viadalra először 1985-ben Olaszországban, közelebbről Dél-Tirolban került sor, az idén pedig már 35. alkalommal rendezik meg, sőt a november 15-i viadal másnapján a 16. hosszú távú hegyifutó-világbajnokság küzdelmeinek is Argentína ad otthont. Villa La Angostura egyébként a Nahuel Huapí-tó partján fekszik, a hegyekkel és tavakkal körülölelt környék a Nahuel Huapí Nemzeti Park. A képek alapján gyönyörű vidéken futhatnak majd a résztvevők. A junioroknak 6.6 kilométeres pályát jelöltek ki, a felnőtteknek 14.02 kilométert kell teljesíteniük, míg a hosszú táv ezúttal 41.5 kilométer, és a szintkülönbség sem kevés: 393, 754, illetve 2184 méter.

A térségben a novemberi átlagos hőmérséklet 18 fok, de mértek már 27, illetve 2.5 fokot is, illetve az 1782 méter magas Bayo-hegyen (Cerro Bayo) extrém időjárási körülmények is előfordulhatnak – ennek megfelelően a hosszú táv résztvevőinek három útvonalat is kijelöltek, az időjárástól függően.

A viadal nevezési listáján kilenc magyar futót találunk. A juniorok között induló Csiszár Vivienről már írtunk is, mellette a klasszikus távon Khoor Bence, Behán Anikó, Zákányi Panna és Zólyomi Kinga, míg a hosszú távon Gulyás János, Kiss László, Zsigmond Előd Zsolt és Ménes Anita áll rajthoz.

A legtöbb világbajnoki címmel a hatszoros első új-zélandi Jonathan Wyatt és az osztrák Andrea Mayr büszkélkedhet. A férfimezőnyt az utóbbi években Uganda uralta, az észak-afrikai ország versenyzői az elmúlt hat évből ötször szereztek aranyérmet, sőt négyszer kisajátították a dobogót is!

A nőknél kiegyenlítettebb a helyzet, mert bár tavaly és tavalyelőtt is a kenyai Lucy Murigi győzött, mindkétszer európai versenyző lett az ezüstérmes – sőt 2016-ben az öreg kontinens futói foglalták el a dobogó mindhárom fokát. Ami pedig a hosszú távot illeti, az elmúlt négy évben a férfiaknál az olaszok örülhettek, míg a nőknél kétszer brit, egy-egy alkalommal pedig olasz és svájci diadal született.
Forrás: Csudasport.hu
A kilenc induló közül ketten is részt vettek, sőt a dobogón is végeztek az augusztusi Flavin7 Bükk Kapu Terepshow versenyeken. A HEOL Trail junior kategória női győztese Csiszár Vivien, a Bükk Kapu Trail felnőtt kategória 3. helyezettje pedig Khoór Bence lett. Az ők és a válogatott többi tagja eredményes versenyzéséhez egyesületünk tagjai is szorítanak. Hajrá magyarok!