Az egri Katona család futó boldogsága

A négytagú egri Katona család számára a 6. Szerelmes Füred futóversenyen az jelentette az elsődleges célt, hogy a família idősebb lány tagja, Korinna és az édesanya, Ildikó versenykörülmények között teljesítse első félmaratonját.

Az idei futóversenyek sorát Balatonfüreden indító Katona család fiatalabb lány képviselője, Amina hét kilométeren rajzolt úgy, hogy neki ez a táv már nem tornyosult leküzdhetetlen akadályként. Eközben az édesapa, Zsolt számára bakancslistás célként szerepelt, hogy első félmaratonján Korinnát kísérhesse. Katonáék a balatoni viadalt tesztversenynek tekintették a március végén lebonyolítandó Telekom Vivicittára.

– Nagy izgalommal várták a lányok a rajtot, míg Ildi szeretett volna mindenképp 1 óra 50 perc környékén futni – kezdte beszámolóját Katona Zsolt. – Vállaltam, hogy futok Kori mellett és próbálom tanítani, mondani neki a tempót és a frissítést. Ez már hosszútáv, főleg gyerekként. Nem elég jól futni, nagyon fontos a tudatos készülés a távra, illetve a versenyen a fizikai mellett a mentális hangolás is kiemelt jelentőséggel bír. Tudni kell, milyen tempóban fusson az ember, érezni szükséges a test visszajelzései, és emellett tudjak figyelni a megfelelő frissítésre.

A Katona család közösen rajtolt, ugyanis a hét és a 21 kilométeres táv mezőnyét együtt indították a szervezők. Azonos időpontban mintegy négyszázan startolnak.

– Így közvetlenül a rajt után még Aminának is tudtam kiabálni, hogy ne fussa el az elejét, miközben Kori is eléggé bekezdett – magyarázta az édesapa. – Az táv első szakaszában még többször kellett mondanom, hogy kicsit vegyen vissza, mert még sok van hátra. Ahogy teltek a kilométerek, egyre jobban ráérzett, hogy a pálya melyik részén, milyen tempóban fusson. A frissítések is jól átgondoltak és sikeresek voltak. Bár kicsit sajnáltam, hogy saját poharas frissítés történt, mert ezen a tényezőn körülbelül egy percet elbuktunk a táv alatt.

Szerencsére a reggeli hideg után felmelegedés következett, így kellemes időben lehetett róni a kilométereket a Balaton-parti sétányon.

– Óriási boldogsággal töltött el bennünket, hogy Kori 12 évesen élete első félmaratonját 1:29.51 óra alatt teljesítette, magasan túlszárnyalva az előzetesen elképzelt időt – mondta Katona Zsolt.

– Amina kilencéves létére a felnőttekkel együtt versenyezve is abszolút első lett hét kilométeren a nőknél. Az ötkörös versenyen Ildivel többször találkoztunk, és biztattuk. A célba érve 1:44.33 órás teljesítményt mutatott az óra, ami szuper teljesítmény tőle. Hab a tortán, hogy ezzel élete első félmaratonján női abszolútban a harmadik helyen végzett. A maximális boldogságot már verseny közben tudtuk, hogy végig Kori állt a félmaraton élén, és ezzel a szuper idővel – több mint tíz percet adva a másodiknak – megnyerte a számot. Jómagam meglepve hallottam, hogy kísérőként felállhattam a férfimezőny harmadik helyére, ugyanis itt a célom csak Kori tanítása volt. A négy dobogós hely és a kiváló idők mellett a legnagyobb örömet az jelentette, hogy együtt futhattam le családommal az első félmaratonjukat.