Téli Mátra 2024

2024.01.27. – Téli Mátra XL, avagy hogy csúszkálj le egy maratont a jeges Mátrában

A Téli Mátra Teljesítménytúrát már 1994 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület.
Csapatunkból idén Ózsvári Olivér és Farkas Máté állt rajthoz a a leghosszabbon távon (XL) a négy közül. Még ideális körülmények között is embert próbáló letudni a 41km hosszú túrát 1600m szintemelkedéssel, de idén igencsak megnehezítette a teljesítést a pálya kb. 70%-át borító jég, illetve 20%-át ellepő sár…
Az első ellenőrzőpontig Máté és Olivér az élbolyban haladt, viszont egy szerencsétlen lejtmenetben Olivér sípcsonttal levett egy nagy követ. A hatalmas fájdalom közepette ment a tanakodás, hogyan is legyen tovább… Egy gyors szemrevételezés és fájdalomcsillapító (köszönet @Hadi Attila) után néhány támogató szó hatására Olivér hősiesen folytatta a menetet tovább. Megegyeztek Mátéval, hogy kicsit visszaveszik a tempót, de inkább biztonsággal haladnak előre a továbbiakban. Szerencsére Olivér nem szenvedett csonttörést (az utólagos Röntgen-felvétel alapján).

Kékes előtt az Országos Kéktúra ösvényére rátérve az orkán erejű szél is megnehezítette a haladást. A srácok már kicsit félve mentek neki az utolsó 10km-nek, hiszen a P- jelzésen lefelé vezető út sokszor le van fagyva még enyhébb időjárási körülmények között is. Meglepetésükre pont ez a szakasz volt a legjobban futható rész az egész pályán.

Végül 5 óra 35 perces idővel értek vissza Mátrafüredre, ami a 38. helyezést jelentette a 746 induló közül.